”En dag i Ivan Denisovitjs liv” handlar om lägerfången Ivans liv i Gulag någon gång under 50-talet. Boken bygger på författarens egna upplevelser och är både kort och lättläst. Samtidigt ger den en väldigt bra bild av lägerlivet utan att frossa i övergrepp och elände. Ivan lyckas trotsallt finna lite lycka och trygghet även på denna hemska plats.
Boken säger en hel del om hur en totalitär regim fungerar (eller inte fungerar) och hur den påverkar människor. Den borde fungera utmärkt när man arbetar med 1900-talshistoria. Jag kan även tänka mig att man skulle kunna läsa den i samband med att man pratade om rättsystemet och demokrati inom Samhällskunskapen.
Några intressanta frågor att arbeta med skulle kunna vara: Vad har Ivan gjort för att hamna i lägret? Vad har övriga fångar för bakgrund? Ivan klarar sig ändå ganska bra, varför det och varför gör inte alla det? Hur tror du att du hade klarat dig om du hade hamnat i ett sådant läger?
#1 by Olle Linge on 02 september 2009 - 12:39
Quote
Jag tror böcker som den här eller Mannen utan öde är rätt sätt att gå vad gäller att läsa om mörka episoder i historien. Jag kände en väldig trötthet inför att behöva läsa ännu en bok om hur hemskt allt var och att då läsa någon bok liknande dessa tror jag är mycket bra. På gymnasiet kan man dessutom nästan räkna med att folk läst böcker om liknande lidande förut.
#2 by Martin Ackerfors on 03 september 2009 - 8:21
Quote
Jag håller med. Bara för att det är gripande, mörkt och till viss del lärorikt behöver det inte innebära att det presenteras utan någon form av värme eller ljuspunkt.
Pingback: Imre Kertész – Mannen utan öde « Magistern